Guvernul Germaniei a respins, vineri, cererile Italiei de renunțare la finanțarea organizațiilor umanitare care au misiuni de salvare a imigranților pe Marea Mediterană, Berlinul argumentând că operațiunile sunt necesare, deși Roma denunță transferul imigranților extracomunitari doar pe teritoriul italian.
Oficiali din Italia au denunțat constant, în ultimi ani, misiunile de salvare efectuate de organizații umanitare germane în sudul Mării Mediterane, în contextul în care imigranții salvați sunt aduși în porturile italiene. Recent, premierul Giorgia Meloni i-a trimis o scrisoare cancelarului Olaf Scholz, protestând vehement față de finanțarea guvernamentală germană destinată misiunilor de salvare de pe Marea Mediterană.
”Am aflat cu uimire că Guvernul dumneavoastră, fără a se coordona cu Guvernul italian, ar fi decis să le ofere fonduri substanțiale organizațiilor nonguvernamentale implicate în primirea de imigranți clandestini pe teritoriul italian și în misiuni de salvare pe Marea Mediterană”, a acuzat premierul Giorgia Meloni în scrisoarea adresată cancelarului Germaniei.
Tema a fost abordată, la Berlin, de ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, cu omologul său german, Annalena Baerbock. Discuțiile au fost marcate de disensiuni evidente. Guvernul de la Roma consideră că navele organizațiilor germane care salvează imigranți în sudul Mării Mediterane pot fi acuzate de încurajarea migrației clandestine, iar Antonio Tajani a afirmat, în conferința de presă cu Baerbock, că acțiunile pot fi asimilate stimulării ”traficului de persoane”, conform publicației Bild.
Însă ministrul german de Externe a respins imediat acuzațiile, sugerând că misiunile vor continua, spre furia autorităților italiene. ”Aceste nave efectuează misiuni de salvare pe mare. Sunt angajate în acțiuni umanitare pentru salvarea unor oameni. Misiunile de salvare au susținerea noastră”, a afirmat Annalena Baerbock, notând că navele germane au salvat anul acesta aproximativ 2.300 de imigranți care se deplasau cu ambarcațiuni din Africa spre Europa.
Italia și Grecia semnalează de mulți ani că doresc distribuirea în toate statele UE a imigranților extracomunitari veniți clandestin pe Marea Mediterană. Franța și Spania susțin un mecanism de relocare voluntară a imigranților și modificarea reglementărilor privind dreptul la azil, astfel încât să nu aibă obligații doar statele în care ajung imigranții inițial.
Pe fondul disensiunilor cu Berlinul, Italia s-a raliat, în Consiliul UE, pozițiilor Ungariei și Poloniei, blocând avansarea procedurilor de adoptare a noului mecanism pentru gestionarea imigrației. Potrivit cotidianului Il Sole 24 Ore, Guvernul Italiei a anunțat că mai are nevoie de timp pentru analizarea așa-numitului ”mecanism de criză” propus de Uniunea Europeană pentru gestionarea afluxului de imigranți din Africa și Orientul Mijlociu.
Citește și: